keskiviikko 19. syyskuuta 2012

Anne Frank kirjastossa

Käväisin tänään Kuopion pääkirjastolla hakemassa erään varaamani kirjan. Tarkoitus oli vain piipahtaa kirjastolla, mutta vierailu venähtikin pidemmäksi, kun bongasin kirjaston ala-aulasta Anne Frankia ja hänen kohtaloaan käsittelevän näyttelyn.

Anne Frank – Historiaa ja Nykypäivää -näyttely kertoo Frankin perheen vaiheista Saksassa ennen juutalaisvainoja ja toisen maailmansodan syttymistä, heidän elämästään Amsterdamissa juutalaisvainojen alkamisen ja Saksasta paon jälkeen sekä heidän surullisesta kohtalostaan keskitysleireillä.

Vaikka olen lukenut paljon toisen maailmansodan juutalaisvainoista ja tiedän aiheesta runsaasti, koska se on aina kiinnostanut minua kaikeasta hirveydestään huolimatta, näyttely onnistui silti koskettamaan minua syvästi. En ole aiemmin tutustunut Anne Frankin tarinaan kovinkaan tarkasti ja sain siihen nyt lisävalaistusta. En ole esimerkiksi tiennyt, että Annen ja hänen siskonsa Margotin pelastuminen oli niin pienestä kiinni. He menehtyivät Bergen-Belsenin keskitysleirillä vain vähän ennen kuin brittijoukot vapauttivat leirin asukkaat 1945.

Onneksi Annen tarina on jäänyt hänen päiväkirjansa ansiosta kuitenkin elämään ja auttaa osaltaan varmistamaan, että toisen maailmansodan julmuudet säilyvät myös tulevien sukupolvien mielissä. Annen suurin toive olikin tulla lehtinaiseksi ja kirjailijattareksi. Surullista, että sen piti kuitenkin tapahtua näin.

Näyttelyssä oli kiinnostava osio myös Suomen toisen maailmansodan aikana Saksalle luovuttamista juutalaisista. Asia, josta ei kovinkaan usein kuule puhuttavan.

Jokainen ihminen on vastuussa yhteiskunnassa vallitsevasta asenneilmastosta. Itse ainakin haluan muistaa sen. 

Anne Frank – Historiaa ja Nykypäivää -näyttely on esillä pääkirjastossa (Maaherrankatu 12) 22.9.2012 saakka. Näyttely on Anne Frank -museon ja Helsingin kaupunginkirjaston käsialaa. Vielä ehtii käydä tutustumassa, jos aihe kiinnostaa!

Peace man,

Helmi


Translation:

Popped into the library today to pick up a book reserved for me. Ended up staying a bit longer because the downstairs lounge had an exhibition on Anne Frank. I was deeply moved by her and her family's destinies. 

The exhibition is on display until 22.9.2012 at the Main Library of Kuopio (Maaherrankatu 12). 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti