sunnuntai 23. syyskuuta 2012

Verilöyly – tai ainakin melkein

Hyvissä Kuvissa esitettiin viime torstaina 20.9.2012 Roman Polanskin ohjaama, vuonna 2011 valmistunut Carnage.

Elokuva seuraa 79 minuutin ajan kahden pariskunnan välienselvittelyä, joka liittyy pariskuntien poikien aiemmin sattuneeseen tappeluun. Poikien kinassa lensi ainoastaan muutama hammas, mutta vanhempien välisessä taistossa rapa roiskuu vyön alle. Ja välillä myös oksennus.

Elokuva oli niitä leffoja, jotka jäävät pyörimään päähän pitkäksi aikaa. Koko elokuva tapahtuu alun ja lopun hyvin lyhyitä kohtauksia lukuunottamatta toisen pariskunnan eli hampaansa vaurioittaneen tappelupukarin vanhempien, Penelope (Jodie Foster) ja Michael Longstreetin (John C. Reilly) kotona, jonne toinen pariskunta, Nancy (Kate Winslet) ja Alan Cowan (Christoph Waltz) ovat saapuneet selvittämään lasten riitaa. Alkuun kaikki näyttää sujuvan sivistyneesti ja pariskunnat antavat toisistaan jopa varsin suopeita arvioita. Tapaamisen jatkuessa ja pitkittyessä pinnan alta alkaa kuitenkin paljastua ihmismielen nurja puoli. Ihan verilöylyksi elokuva ei nimensä mukaisesti yllä, mutta sanan säilällä lyödään toisia sitäkin enemmän.

Carnagen näyttelijäkaarti on kerrassaan loistava. Jodie Foster on uskomattoman rasittava kirjailijan urasta haaveilevana ja taiteen tuntemuksellaan pätemään pyrkivänä Penelopena. John C. Reilly on jälleen nallekarhumaisen herttainen, ymmärtäväinen ja sovitteleva Michaelina aina siihen saakka, kun menettää hermonsa lopullisesti ja kääntyy viskipullon puoleen. Myös Kate Winslet onnistuu itseään muita parempana pitävän Nancyn roolissa. Ja Christoph Waltz, voi pojat tuosta miehestä tullaan kuulemaan vielä monta kertaa tämänkin jälkeen! Waltz on kerrassaan loistava kännykkäänsä jatkuvasti puhuvana lääkefirman lakimiehenä ja tarjoaa katsojalle elokuvan hersyvimmät naurut.

Loistavien näyttelijäsuoritusten ja jouhevan dialogin lisäksi pidin elokuvassa siitä, ettei sitä oltu pitkitetty turhaan. Polanskin elokuvat eivät ole välttämättä aina sieltä lyhyimmästä päästä, joten olin iloinen, että Carnagen kohdalla ohjaaja oli osannut stopata kerronnan juuri oikeaan kohtaan, sillä myönnettävähän se on, ettei kukaan (ainakaan minä) jaksa katsoa neljän ihmisen riitelyä määräänsä enempää, olipa tämä riitely sitten kuinka viihdyttävää hyvänsä.

Peace man,

Helmi


Translation:

Last Thrusday I saw Roman Polanski's Carnage in Kino Kuvakukko. I enjoyed the movie a lot, especially the work of the main stars Jodie Foster, Michael C. Reilly and Christop Waltz who was hilarious as usual. Sometimes the dialogue can make a movie.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti