sunnuntai 14. lokakuuta 2012

Sikakova dokumentti

Hyvät Kuvat esitti torstaina Pertti Kurikan Nimipäivät punk-bändistä kertovan dokumentin Kovasikajuttu. Periaatteessa dokumentti on kuin mikä tahansa punk-bändin jäsenten elämää ja tarinaa kuvaava dokumentti: Pertti Kurikan Nimipäivien jäsenillä on asenne ja uho kohdallaan, soitto kulkee kuin junan vessa ja sanoitukset käsittelevät yhteiskunnallisia epäkohtia. Naisilla on iso osa elämässä, keikkoja riittää ja klubien takahuoneet sekä festarilavat käyvät dokumentin aikana tutuiksi. Pertti Kurikan Nimipäivissä on kuitenkin vielä sellainen erityinen aspekti, että sen kaikki jäsenet ovat kehitysvammaisia ja tämä tuo niin bändiin kuin siitä kertovaan dokumenttiinkin kiinnostavan näkökulman.

Kovasikajuttu onnistuu valottamaan kehitysvammaisen ihmisen elämää sellaisillekin katsojille, joiden omassa ystävä-, tuttava- tai sukulaispiirissä ei ole kehitysvammaisia. Se näyttää, että vammaiset ihmiset tekevät ja haluavat samoja asioita kuin kaikki muutkin. Kehitysvammaisuus ei estä punk-bändissä soittamista tai levyntekoa, rakastumista tai politiikkaan osallistumista. Tosin se voi tarkoittaa, että jalkahoitoon täytyy lähteä, vaikka olisi muutakin tekemistä.

Pertti Kurikan Nimipäivien jäsenet, kitaristi Pertti Kurikka, laulaja Kari Aalto, basisti Sami Helle ja rumpali Toni Välitalo, ovat kaikki omia persooniaan ja dokumentti seuraakin vuorollaan heistä jokaisen elämää. Samalla kuullaan, mitkä ovat niitä asioita, jotka mättävät vammaisen ihmisen elämässä nykypäivän Suomessa ja mitkä puolestaan ovat niitä asioita, jotka tuovat elämään iloa.

Dokumentti on tehty hyvin ja siihen on saatu mukaan myös koomisia elementtejä ja huumoria esimerkiksi leikkauksen avulla. Katsojalle (tai ainakaan itselleni) ei kuitenkaan tulllut sellainen olo, että tässä jotenkin naurettaisiin kehitysvammaisille tai heidän kustannuksellaan, vaan pikemminkin heidän kanssaan. 

Bändin jäsenille ei voi toivottaa kuin onnea ja menestystä, ja täytyy toivoa, että joku kuopiolainen ravitsemusalan liike olisi lähitulevaisuudessa niin fiksu, että tilaisi Pertti Kurikan Nimipäivät keikalle myös tänne kalakukkokaupunkiin. Uskon, että tupa tulisi täyteen.

Pertti Kurikan Nimipäivät: Puhevika(video Jyrki Kallio)



Peace man,

Helmi


Translation:

Went to see a Finnish document called Kovasikajuttu (The Punk Syndrome) last week which tells about the life of a punk band called Pertti Kurikan Nimipäivät  (Pertti Kurikka's Name Day). The topic is interesting as such but it becomes even more interesting because the members of Pertti Kurikka's Name Day are all somehow disabled. While showing the life of Finnish punk rockers the document also depicts what the life of a disabled person can be like in Finland.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti