lauantai 20. lokakuuta 2012

The Beatles ja muikkuja

Eilen sain vihdoin aikaiseksi tehdä kaksi asiaa, jotka ovat olleet kokeilulistalla jo pitkään. Ensimmäinen näistä oli VB-valokuvakeskuksessa esillä oleva oleva Robert Whitakerin valokuvanäyttely the Beatlesista.

Neljä suurta
This is where the magic happens

Minna valvoo, kun John, Paul, Ringo ja George ylittävät katua

Tie perille
En ole mitenkään erityisesti Beatles-fani, vaikka pidänkin monista heidän kappaleistaan ja Yesterdayn kuorosovituksen toinen ääni onnistuu edelleen ulkomuistista. Bändillä on ollut kuitenkin niin merkittävä rooli musiikkihistoriassa, että se kiinnostaa. Lisäksi valokuvanäyttelyt ovat mielestäni aina mukavia.

Robert Whitaker kuvasi the Beatlesia parin vuoden ajan matkustaen bändin mukana esimerkiksi kiertueilla. Hänen ottamiaan kuvia päätyi myös bändin albumeiden kansikuviksi. VB:n näyttelyssä onkin esillä muun muassa "the Butcher cover", josta piti tulla the Beatlesin Yesterday and Today -albumin kansikuva, mutta joka vaihdettiin viime hetkellä toiseen kuvaan sen aiheuttaman kohun vuoksi. Jokainen voi käydä katsomassa, millaisia tunteita kuva itsessä herättää.

VB-valokuvakeskuksen kellariin oli rakennettu myös pieni toisinto the Beatlesin suosimasta Liverpoolissa sijaitsevasta the Cavern Clubista, jossa yhtye teki uransa aikana yli parisataa keikkaa.

Kellari-klubi

Lähes aito the Cavern Club

Enää puuttuu olut
Olen käynyt Liverpoolissa parikin kertaa, mutta tieni ei ole koskaan johtanut the Cavern Clubille. Jos Maksa-altaaseen tulee vielä joskus lähdettyä, luulen, että the Cavern Clubkin saattaa olla vierailulistalla.

Mikäli the Beatles on lähellä sydäntäsi, suosittelen vierailua VB-valokuvakeskuksessa. Samalla pääsee kuuntelemaan the Beatlesin musisointia, sillä näyttelyssä soivat bändin kappaleet. Museokaupasta löytyy myös kaikkea kivaa, joten se on oiva paikka esimerkiksi vannoutuneen Beatles-fanin joululahjahankinnoille.

Robert Whitaker – The Beatles näyttely on esillä VB-valokuvakeskuksessa (Kuninkaankatu 14–16) 28.10.2012 saakka. Näyttely on avoinna ma, ti, to ja pe klo 11–17 ja ke klo 11–19 sekä la ja su klo 11–15. Liput näyttelyyn maksavat 5 euroa.

Hassua muuten, että tätä kirjoittaessani Teemalta näyttäisi tulevan Beatles-elokuva the Magical Mystery Tour vuodelta -67. Melko psykedeelistä kamaa, jos saan sanoa...

Se toinen kauan suunnittelemani asia, jonka sain eilen tehtyä oli muikkuravintola-Sampossa vierailu.

Se paikka, mistä saa muikkuja
Sampo on ollut toiminnassa jo vuodesta 1931 ja ravintola on palkittu myös Suomen parhaana muikkuravintolana. Olen asunut Kuopiossa nelisen vuotta ja aikeenani on ollut käydä maistamassa Sampon muikkuja koko se aika. No, parempi kai myöhään kuin ei silloinkaan.

Minulla oli vakaana aikeenani ottaa kuva muikkuannoksestani (paistetut muikut smetanassa), mutta ilmeisesti nälkä kurni mahassani sen verran äänekkäästi ja ruoka näytti niin hyvältä, että muistin tämän aikeen suunnilleen puolivälissä annoksen tuhoamista. Voin kuitenkin sanoa sen verran, että Sampon maine ei ole tuulesta temmattua, vaan muikut olivat oikeasti todella herkullisia.

Jälkiruoan kanssa onnistuin hieman paremmin. Lettuja, hilloa ja kermavaahtoa, nam.

Tervellinen jälkiruoka

Ravintola Sampo sijaitsee osoitteessa Kauppakatu 13. Jos menette, kannattaa vierailla myös paikan saniteettitiloissa, sillä siellä on esillä hauskoja mietelauseita selvällä savon kielellä.

Vaikka maha oli Sampon herkkujen jälkeen täynnä kuin Turusen pyssy, piti loppuillasta herkutella vielä hieman pähkinöillä. Punnitse ja Säästä -liike (Torikatu 5) on paha, paha paikka, sillä sieltä ei ikinä pääse lähtemään ilman järkyttävää säkillistä herkkuja. Yhtään ei lähtenyt taas käsistä.

Pähkinä ja pari sen kaveria
Loppu viikonloppu taitaakin mennä sitten näitä mutustellessa.

Peace man,

Helmi


Translation:

On Friday I managed to do two things which I've meant to do for a long time: I went to see Robert Whitaker's the Beatles photo exhibition at the VB Photographic Centre and eat at the Sampo restaurant. Some nuts were involved as well. A great Friday all in all.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti